7 Mart 2012 Çarşamba

SON HAFTAYA GİRERKEN




Son haftaya girerken.



Son haftaya girerken.Şampiyonda küme düşecek olan takımda belli değil.Büyük olasılıkla Beşiktaş
şampiyon olabilir.Beşiktaş'ın rakibine göre avantajı daha fazla.


Geçtiğimiz sezonun sonunda da benzer bir durum ortaya çıkmıştı.2007-08 sezonu 34’üncü haftasında Fenerbahçe Trabzon’a kaybetmese, Beşiktaş Manisaspor’u 6-0, Sivas da Gençlerbirliği’ni 4-2 yenseydi; Beşiktaş ve Sivas’ın puanları, averajları, attıkları/yedikleri gol sayıları bire bir eşit olacaktı. 73 puanda buluşan iki takımın ligdeki müsabakaları da 2-1 ve 1-2 neticelendiği için aralarında oynadıkları maçlarda da birbirlerine üstünlükleri söz konusu değildi… Yani sezon sonu puan durumunda, hiçbir enstrümanla birbirinden ayırt edemediğimiz ikiz takımlar çıkacaktı ortaya…

Bu sezon sonu puan durumunda da Beşiktaş ve Sivas için yine böyle bir ihtimal gözüküyor: Beşiktaş 0-0; Sivas da 2-0’lik sonuçlarla maçlarını tamamlarlarsa; iki takım 69 puan, 29 averaj dengeleniyorlar! Üstelik geçen sezon gibi bu yıl da aralarındaki maçlarda denge var (1-1 ve 1-1)

Kendi aralarındaki müsabakalarda puan ve gol eşitliği devam ediyorsa, genel puan tablosundaki gol averajına bakılır. Takımlar arasındaki gol averajı da eşit ise daha fazla gol atmış olan takım üstün sayılır.

Bu durumda Beşiktaş şampiyon olur.

Eğer Beşiktaş yenilirse, Sivas’da kazanırsa Sivas şampiyon olur.



Küme düşme hattında durum nedir?

Puan eşitliğinde

İlk maçlarda Denizlispor:3 Antalya:2 sonraki maçta Antalya:2 Denizlispor:1

İkili averaja Puanlar ve goller eşit.

Puan tablosunda Antalya’nın gol averajı -9, Denizlisporun averajı ise -12

Antalyanın üstünlüğü var.



İlk maçlarda, Konyaspor:1 Denizli:1 sonraki maçta Denizli:2 Konyaspor:1,

İkili averaja gore Denizli üstün.

İlk maçlarda ,Antalya:0 Konya:1 sonraki maçta Konya:2 Antalya:0

İkili averaja gore Konya üstün.

Ama son hafta maçlarını beklemek lazım.



TURKCELL SÜPER LİG TALİMATNAMESİ NE DİYOR?


Türkiye Futbol Fedarasyonu’nun internet sitesinde de yer alan Türkiye Profesyonel Lig ve Kupa Müsabakaları Statüsü’ne göre 3’lü puan eşitliği durumunda, aynı puana sahip takımlar arasındaki “sanal” ligdeki puan durumunda üstünlük sağlayan ipi göğüsleyecek. “İkili averaj başlıklı Talimatname, eşitlik durumunda uygulanacakları şöyle açıklıyor:“Puanların eşitliği halinde Futbol Müsabaka Talimatı’nın 10’ncu maddesinin son paragrafı gereğince, 2008 - 2009 sezonunda ilgili takımlar arasında aşağıda belirtilen esaslar uygulanır:

a) Öncelikle ilgili takımların kendi aralarında oynadıkları müsabakalardaki puan üstünlüğüne,

b) Kendi aralarındaki müsabakalarda puan eşitliği varsa kendi aralarındaki müsabakalardaki gol averajına, (kendi aralarındaki maçlarda atılan gollerde eşitlik var ise, deplasmanda fazla gol atan takım üstün sayılmaz).

c) Kendi aralarındaki müsabakalarda puan ve gol eşitliği devam ediyorsa, genel puan tablosundaki gol averajına bakılır. Takımlar arasındaki gol averajı da eşit ise daha fazla gol atmış olan takım üstün sayılır.

d) Bu şartlara rağmen eşitlik devam ediyorsa hükmen yenilgisi olmayan takım üstün sayılır.

e) Bütün bu şartlara rağmen eşitliğin devam etmesi halinde belirtilen esaslara göre ilgili takımlar arasında yapılacak müsabaka neticesinde kazanan takım üstün sayılarak nihai sonuç alınır. Buna göre tek müsabaka oynatılacak ve müsabaka sonucunda netice alınmaması halinde, müsabaka 15’er dakikalık iki devre halinde uzatılacaktır. Uzatma süresinde de beraberlik bozulmaz ise kazanan takım seri penaltı atışları sonucunda belirlenir.”


ŞAMPİYONLAR LİGİ’NDE NASIL HESAPLANIYOR?

Üstteki paragrafta da belirttiğimiz gibi, Futbol Müsabaka Talimatı’nda UEFA’nın UEFA Kupası ve Şampiyonlar Ligi statülerine benzer ifadeler kullanılmış. UEFA Kupası’ndaki grup maçları tek devreli lig usulüne göre düzenlendiği için, olayı Şampiyonlar Ligi statüsüne değerlendirmek daha doğru olacaktır.

Şampiyonlar Ligi’nde benzer bir durumda şöyle bir uygulama yapılıyor:

1) Önce, sözkonusu takımların grup maçlarında, kendi aralarında yaptıkları maçlarda oluşan puan durumuna bakılıyor; üç takımlı “sanal ligde” en fazla puanı toplayan üst sırada yer alıyor.

2) Eşitlik bozulmazsa, sözkonusu takımların attıkları gol sayısına bakılıyor; en fazla gol atan üst sırada yer alıyor.

3) Eşitlik bozulmazsa, sözkonusu takımların sanal liginde, deplasmanda attıkları gol sayıları göz önüne alınıyor.

4) Eşitlik bozulmazsa, sözkonusu takımların, gruptaki gol averajları dikkate alınıyor.

5) Eşitlik bozulmazsa, atılan gol sayısına bakılıyor.

6) Eşitlik yine bozulmamışsa, ilgili takımların son 5 yıllık UEFA katsayısı dikkate alınıyor.


YAZAN: NECDET ÇAĞDAŞ

Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa